TASQUES DESENVOLUPADES PER LA SOMIB AL 2013

DESEMBRE DE 2013:

EDICIÓ DEL CALENDARI DEL 2014

Per tercer any la SOMIB ha editat un calendari amb fotografies meteorològiques juntament amb el portal de MeteoIllesBalears. El calendari recull una foto emblemàtica, juntament amb una explicació breu del fenomen que representa, per a cada mes de l'any. En el calendari 2014 s'inclouen codis QR que donen accés a un blog amb continguts adicionals: noves fotografies, videos, explicacions ampliades,...

 

PREUS CALENDARI 2014:

El calendari s'ha elaborat en 2 formats diferents:

Format A4: 8 euros la unitat

Format A3: 13 euros la unitat

Si estau interessats en adquirir un d'aquests calendaris contactau amb noltros en el següent correu: somib.meteo@gmail.com i vos indicarem on fer l'ingrés i com recollir el calendari.

 

 

 

 

 

REPARACIÓ I CANVI D'UBICACIÓ DE L'ESTACIÓ METEOROLÒGICA DEL CASTELL D'ALARÓ

A finals de desembre arriben les peces de substitució i es procedeix a la reparació de l'estació Davis Vantage Pro 2 situada al cim del Castell d'Alaró. S'aprofita aquest fet per fer un canvi d'ubicació de l'estació, la qual es baixa del màstil de wi fi baleares (situat just al cim) i s'instal·la en dalt d'un màstil de 4m que es sitúa damunt de "la taverneta", edifici situat a la zona de l'hostatgeria, uns 10m per davall del cim. Es pensa que en aquesta nova ubicació es podran reduir els efectes negatius provocats per les inclemències meteorològiques. L'estació torna a estar operativa online el 29 de desembre.

S'aprofita també per instal·lar davora l'estació automàtica un pluviòmetre manual del tipus Hellman per tal de poder anar validant les dades pluviomètriques recollides per l'estació:

NOVEMBRE DE 2013:

NOUS PROBLEMES TÈCNICS AMB L´ESTACIÓ METEOROLÒGICA DEL CASTELL D´ALARÓ

Novament una descàrrega elèctrica d'una tempesta pareix ser la causa dels problemes amb la precipitació i l'anemòmetre de l'estació meteorològica produïts durant la matinada del 22 de novembre. Es decideix que es durà a terme la reparació de les parts danyades però l'acumulació d'incidents al llarg d'aquest any de "vida" de l'estació ens fan decidir-nos per un canvi d'ubicació. L'estació està fora de línia durant 3 setmanes.

 

ASSEMBLEA GENERAL DE SOCIS DE LA SOMIB

Divendres 29 de novembre es va celebrar l'assemblea general de socis de la SOMIB al Casal d'Entitats de Vilafranca de Bonany. En aquesta assemblea es varen tractar diversos temes d'interés pels associats, es varen decidir aspectes importants de funcionament i es va aprovar per unanimitat la nova junta directiva de la SOMIB, que queda constituïda de la següent forma:

* President: Enrique Rodríguez

* Vicepresident: Joan Cubells

* Secretari: Miquel Àngel Bonnín

* Tresorer: Miquel Tomàs

* Vocal 1: Jaume Mas

* Vocal 2: Marga Cardona

* Vocal 3: Mateu Rigo

 

 

LA SOMIB PARTICIPA A UN DEBAT DEL " BALERS FA CIENCIA" a IB3 RADIO

Dissabte 16 de novembre la SOMIB va participar en un debat sobre els huracans i el canvi climàtic al programa "Balears fa Ciència" d'ib3 radio. En representació de la SOMIB va anar el vicepresident, Enrique Rodríguez, que va compartir tertúlia amb unes figures importants dins la meteorologia balear com són Agustí Jansà (soci d'honor també de la SOMIB) i Romualdo Romero (investigador del grup de meteorologia de la UIB). També hi va participar Alejandro Orfila, investigador de l'IMEDEA.

Donat que uns dels objectius principals de la SOMIB és el de participar activament en la divulgació de la meteorologia entre la societat balear, no varen dubtar en cap moment quan se'ns va proposar participar en la tertúlia.

Si voleu escoltar la tertúlia ho peu fer a aquest enllaç: http://ib3tv.com/carta?id=1c797ded-d55f-4883-88aa-711c0c742227&type=RADIO


 

OCTUBRE DE 2013:

LA SOMIB EN LES PRIMERES REUNIONS PER LA CONSTITUCIÓ D'UNA FEDERACIÓ ESPANYOLA D'ASSOCIACIONS D'AFECCIONATS A LA METEOROLOGIA

A finals del mes d'octubre un representant de la Junta directiva va assistir a una reunió celebrada a Salobreña (Granada) on hi eren presents representats d'ACAMET, AMETSE i AVAMET. En aquesta reunió es va tractar un tema que ja s'havia tractat a través de correu electrònic i que és el de constituir una Federació Espanyola d'Associacions de Meteorologia. La idea és que una Federació tindrà més força a nivell nacional que cadascuna de les Associaciones per separat. En aquesta reunió es tracten punts clau per la constitució de la mateixa, entre ells l'elaboració dels estatuts i aspectes organitzatius,  i la SOMIB hi participa de forma activa.

 

SOPAR DE TARDOR D'AFECCIONATS A LA METEOROLOGIA DE LES ILLES BALEARS

Com a cada tardor dels darrers 7 anys, afeccionats a la meteorologia usuaris del fòrum de meteobaleares ( http://www.meteobaleares.com/foro) es varen reunir per sopar i per compartir una bona estona plegats, enguany a un restaurant de Montuïri. Les xerrades sobre fenòmens meteorològics severs i sobre estacions meteorològiques varen ser les predominats a la taula.

Donat que la majoria dels assistents eren també socis de la SOMIB i es va aprofitar el sopar per enviar un video de felicitació als companys de ACANMET (Asociación Canaria de Meteorología) que ja celebren el seu 10é aniversari de vida. Aquest és un enllaç al video de felicitació: http://www.youtube.com/watch?v=WqpuKfSIjx4

I aquesta una foto de grup dels assistents al sopar:

 

 

WEBCAM A TEMPS REAL EN EL CIM DEL CASTELL D'ALARÓ

La Fundació Castell d'Alaró i l'empresa Wi-fi Baleares instal·len una webcam en el cim del Castell d'Alaró que mostra imatges en temps real. Creiem que aquesta webcam servirà per complementar a les dades meteorològiques que aporta la nostra estació meteorològica. Esperam veure grans ventades i grans nevades a través d'aquesta webcam.

 

ESTIU DE 2013:

LA SOMIB A LA REVISTA "EL OBSERVADOR" EDITADA PER AEMET

Al igual que ja s'havia fet amb altres associacions nacionals d'afeccionats, la revista " El Observador" editada per AEMET va dedicar un breu article a la SOMIB en la pàgina 2 del butlletí número 88 (juliol-agost). Si vos interesa llegir l'article ho podeu fer aquí: http://www.aemet.es/documentos/es/conocermas/elobservador/2013/eo-088-2013.pdf

 

DIVERSES TASQUES DE MANTENIMENT I REPARACIÓ DE L'ESTACIÓ

Al llarg de l'estiu es fan varies pujades al Castell d'Alaró per fer reparacions de l'estació, situació encara derivada dels danys provocats pel llamp del mes de maig. A principis d'agost l'estació queda totalment reparada, mesurant a la fi totes les variables meteorològiques de forma correcta. .
 

MAIG DE 2013:

UN LLAMP CAU A LA ZONA DEL CASTELL D'ALARÓ AFECTANT A LA ESTACIÓ METEOROLÒGICA DE LA SOMIB

La matinada del divendres 17 de maig un nucli de tempesta va provocar algunes descàrregues a la zona del Puig del Castell d'Alaró. Un d'aquestes descàrregues va danyar l'ordinador que rep les dades de la Davis i que les puja a internet, motiu pel qual les dades de l'estació no es poden consultar actualment a través d'internet.

Esperam solucionar aquest problema l'abans possible i que aviat es puguin consultar novament les dades de la nostra estació a través de la xarxa.

 

LA SOMIB ORGANITZA LA SEVA 1ª JORNADA METEOROLÒGICA AL CLUB DIARIO DE MALLORCA

Dissabte 18 de maig  va tenir lloc al Club Diario de Mallorca la I Jornada Meteorològica organitzada per la SOMIB i que va tractar sobre la "Observació meteorològica a les Illes Balears". El programa de la jornada va constar de 3 ponències i una taula rodona.

La Jornada va començar a les 10h del dematí amb la presentació de la mateixa a càrrec de Enrique Rodríguez (vicepresident de la SOMIB), Biel Alomar (secretari) i Miquel Tomàs (tresorer).

La 1ª ponència del dematí  (Predicció atmosfèrica: del voler al poder) va ser realitzada pel doctor Victor Homar Santaner, professor i investigador del grup de Meteorologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB). En la seva ponència, el doctor Homar va abordar les dificultats de conèixer exactament com funciona l'atmosfera, les particularitats de modelització i d'aspectes específics de la meteorologia de les Illes.

 

 

 

 

Després de les preguntes i una petita pausa, va arribar el moment de retre un merescut homenatge al doctor Agustí Jansà Clar, director de la delegació d'AEMET a les Illes des del 1987 fins el 2012. Es tractà d'un reconeixement  a la brillant tasca professional desenvolupada pel senyor Jansà al llarg de la seva carrera i, com destaca la placa que se li va entregar, reconèixer la feina d'una persona que ha dedicat tota la seva vida a l'estudi de la meteorologia balear. Va ser un honor per la SOMIB poder oferir aquest modest homenatge a una persona que ha fet tant per la meteorologia de les nostres Illes, com ja va fer el seu pare, el senyor Josep Maria Jansà.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moment en el que el vicepresident de la SOMIB (Enrique Rodríguez) entrega una placa conmemorativa de l'homenatge al senyor Agustí Jansà. A la dreta: detall de la placa.

 

La 2ª ponència del dematí va ser realitzada pel propi Agustí Jansà amb el títol: L'observació del temps i el clima a les Illes Balears: canvis, detalls, reptes. En aquesta ponència el doctor Jansà va ser un recull de la història de la observació meteorològica des dels seus inicis fins al segle XXI, destacant els avenços tecnològics i remarcant la importància de les primeres observacions que es varen realitzar a les nostres Illes. Tots els avenços tecnològics que se han donat en el camp de la observació meteorològica ´han ajudat molt a millorar la predicció i el coneixement de la meteorologia i climatologia.

 

 

La 3ª ponencia del dematí va ser realitzada pel doctor Miquel Grimalt, professor i investigador principal del Grup de Climatologia, Hidrologia, Riscos Naturals i Territori de la UIB. En la seva xerrada el doctor Grimalt va fer un repàs a les principals sequeres, nevades i pluges torrencials que s'han donat a les nostres Illes. Per finalitzar va exposar detalls de les inundacions més importants produïdes a Palma i les seves característiques principals.

La Jornada va finalitzar amb una taula rodona sobre Canvi Climàtic en la qual varen participar Agustí Jansà, Miquel Grimalt i Miquel Tomàs (llicenciat en Geografia, presentador de la meteo a Televisió de Mallorca i tresorer de la SOMIB), i que va ser moderada per Enrique Rodríguez. Els participants a la taula varen expressar i defensar les seves opinions sobre la realitat, les causes i les conseqüències del Canvi Climàtic a les nostres Illes. El públic assistent va poder participar activament de la taula rodona.

Miquel Grimalt, Miquel Tomàs, Enrique Rodríguez (moderador) i Agustí Jansà participen a la taula rodona sobre el Canvi Climàtic.

 

A les 14:30h el vicepresident de la SOMIB va fer la cloenda de la Jornada agraint als ponents la seva participació, agraint als assistents la seva participació i, especialment, agraint al Club Diario de Mallorca que hagués possibilitat la realització de la Jornada.

Des de la SOMIB esperam que aquesta Jornada hagi servit per acostar una mica més la meteorologia balear als assistents.

 

 

LA SOMIB PARTICIPA AL PROGRAMA "BALEARS FA CIENCIA" DE IB3 RADIO

Dissabte 4 de maig  la SOMIB va participar a una tertúlia sobre meteorologia en el programa d'IB3 radio  "Balears fa ciència". En aquest espai, presentat per Enric Culat, varen participar Enrique Rodríguez (vicepresident de la SOMIB) i Miquel Tomàs (tresorer), juntament amb l'exdirector de la delegació territorial d'AEMET a les Illes, el doctor Agustí Jansà. Al programa també hi va participar telefònicament el doctor Miquel Grimalt, professor i investigador principal del Grup de Climatologia, Hidrologia, Riscos Naturals i Territori de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i coautor del llibre El nom dels niguls a Mallorca.

Durant uns 45 minuts els participants a la tertúlia varen tractar diferents temes relacionades amb l'apassionant mon de la meteorologia i les diferents denominacions dels niguls, juntament amb diferents curiositats relacionades amb aquesta ciència.

Si vos interessa escoltar novament el programa, ho podeu fer en aquest enllaç: http://media.ib3alacarta.com/10f9d6ff-5085-4fa1-9c08-885a582408e9/296f84f5-e3fe-4dd6-834e-4ff1b809db7f/6-54-10934.mp3

 

Agustí Jansà, Miquel Tomàs (tresorer de la SOMIB) i Enrique Rodríguez (vicepresident de la SOMIB), juntament amb els presentadors del "Balears fa ciència" , el passat 4 de maig als estudis d'IB3 radio.

 

ABRIL DE 2013:

 

LA SOMIB COL·LABORARÀ ACTIVAMENT EN EL PROJECTE SINOBAS D'AEMET

Dijous 25 d'abril la SOMIB va ser convidada per AEMET a assistir a una videoconferència explicativa del projecte SINOBAS. Dos membres de la junta directiva de la SOMIB varen assistir a la videoconferencia que es va realitzar de forma conjunta amb diferents delegacions territorials d’AEMET on, apart de la SOMIB, també eren presents representants de associacions com l’AME, l’AMETSE, ACANMET, ACAMET i ECOMETTA.

El projecte SINOBAS (Sistema de Notificación d’Observaciones Atmosféricas Singulares) és una base de dades de fenòmens singulars reportats al territori nacional, la qual pretén recollir, gràcies a la participació de professionals, afeccionats a la meterologia  i qualsevol persona que ho estimi oportú, tots els fenòmens singulars que s’observin a Espanya. Aquesta base de dades ha estat creada per tècnics d’AEMET i serà gestionada i validada per personal d’AEMET i podrà se consultada per qualsevol persona a la direcció web: http://www.aemet.es/es/eltiempo/observacion/sinobas

Entenem per fenòmens singulars aquells que es caracteritzen per ser locals (no s'extenen per una regió molt àmplia), poc freqüents (ocorren rarament), d'intensitat significativa i amb capacitat per provocar un alt impacte social. Aquests fenòmens, tot i la seva intensitat, difícilment són detectats pels medis convencionals d'observació meteorològica. Per tant, SINOBAS és una base de dades on quedaran reportats caps de ficló, tubes, tolvaneres, "gustnados", "downburts", pedregades, precipitacions molt intenses, etc.

El que pretén AEMET és que les associacions d'afeccionats com la SOMIB aportin dades a SINOBAS de fenòmens observats en el nostre territori i que dotem a l'informe d'un nivell de qualitat.

Des de la SOMIB valoram de forma molt possitiva aquest projecte, creiem que podem aportar molt a AEMET i amb el informes que anem fent aconseguirem tenir una base de dades prou extensa i fiable de fenòmens singulars a les nostres Illes. Per això, la SOMIB vol donar suport total a aquest projecte i participar de forma molt activa.

 

REUNIÓ SOMIB-AEMET BALEARS

El passat dijous 11 d'abril la SOMIB es va reunir amb la delegada d'AEMET a les Illes Balears, la senyora Mª José Guerrero.

En aquesta reunió es varen tractar diferents temes d'interès per ambdues parts.

* La SOMIB va exposar a la delegada quins són els seus objectius i es varen posar damunt la taula algunes possibles vies de col·laboració SOMIB-AEMET.

* D'altra banda la SOMIB va traslladar a la delegada territorial la seva preocupació per la eliminació de l'accés lliure als fitxers ftp i pels canvis en els serveis dels Grups de Predicció i Vigilància, que han provocat que els avisos meteorològics per a les Illes es realitzin a la Península.

* Relacionat amb el tema dels avisos les dues parts varen estar totalment d'acord en el fet de mala interpretació que fan dels avisos meteorològics els mitjans de comunicació i, en general, la societat balear. Fa falta "educar meteorològicament" a la població balear per tal que sàpiguen entendre les previsions meteorològiques i interpretar de forma correcta els avisos meteorològics, prenent així les mesures adequades per evitar problemes.

* AEMET es va mostra molt interessada pel seguiment de fenòmens meteorològics que es realitza en les xarxes socials i, especialment, al foro de meteobaleares.

Finalment, es va decidir mantenir contactes periòdics entre ambdues parts per tal d'anar millorant les vies de col·laboració establertes.

 

 

 

MARÇ DE 2013:

LA SOMIB ASSISTEIX A LA CELEBRACIÓ DEL DIA METEOROLÒGIC MUNDIAL 2013

Alguns socis de la SOMIB varen assistir el passat dijous 21 de març a l'acte que es va realitzar a Palma amb motiu de la celebració del dia meteorològic mundial. Aquest 2013 es celebren els 50anys de vigilància meteorològica de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). El lema d'aquest 2013: " Vigilar el temps per protegir les vides i els béns"

La conferencia principal de l'acte va ser realitzada pel sr Miguel Félix Chicón Rodríguez, Cap del Centre de Coordinació de Salvament Marítim de Palma de Mallorca. El ponent, donada la seva àmplia experiència com a home de la mar, va enfocar la xerrada en la importància de les previsions meteorològiques com eina per facilitar al tràfic marítim les seves rutes i evitar problemes que posin en risc la seguretat de béns i persones. Va mostrar casos reals de diferents vaixells que varen haver de patir les inclemències de la mar en mig d'importants temporals marítims, entre ells el cas del "Gran Voyager", el qual va patir els efectes d'un important temporal quan es trobava a 60 milles a l'est de Menorca en el mes de febrer de 2005.

La xerrada va ser entretinguda, ja que el ponent va acompanyar la seva xarla d'una presentació amb mapes, imatges i vídeos reals de les conseqüències que pateixen els grans vaixells de càrrega que creuen els oceans.

Acabada la seva ponència, la directora de la delegació territorial d'AEMET a les Illes, la sra Mª José Guerrero, va fer una petit resum de la tasca de vigilància que realitza AEMET. La impressió va ser que la sra Guerrero haurà de millorar molt la seva capacitat com a comunicadora, ja que si vol que els seus missatges arribin de forma adequada als receptors no se pot limitar a llegir les línies escrites en un paper; ha de transmetre i, sincerament, en la nostra opinió,a la seva xerrada no ho va fer.

Finalment, es varen entregar guardons i reconeixements, com sol ser habitual en aquest acte, a diferents persones o entintats que han desenvolupat una tasca destacable dins del món de la meteorologia, com diferents observadors, el club nàutic de Sa Ràpita i alguna personalitat militar. En aquest sentit, varem trobar a faltar un reconeixement d'AEMET al senyor Agustí Jansà, al qual s'ha jubilat aquest 2012. Un home amb la trajectòria, amb la dedicació i amb la contribució que ha realitzat per la meteorologia de les nostres Illes com ho ha fet n'Agustí es mereix un reconeixement públic per part d'AEMET, cosa que fins ara no s'ha fet.

Acabats els actes va ser moment per intercanviar impressions amb alguns assistents i fer-se algunes fotografies:

 

Alguns membres de la SOMIB se fotografien amb el ponent, el sr Miguel Félix Chicón Rodríguez, Cap del Centre de Coordinació de Salvament Marítim de Palma de Mallorca.

 

 

MARÇ DE 2013:

 

IV TORRADA AL PUIG DE SANT SALVADOR ORGANITZADA PELS USUARIS DEL FÒRUM DE METEOROLOGIA DE METEOILLESBALEARS

El passat dissabte 9 de març va tenir lloc al Puig de Sant Salvador de Felanitx la IV torrada  organitzada pels usuaris del fòrum de meteorologia de MeteoIllesBalears. Les relacions entre la SOMIB i els administradors de foro són molts bones i entre els usuaris i participants d'aquest fòrum de meteorologia n'hi ha molts de socis de la SOMIB.

 

Va ser una jornada on els assistents, molt d'ells acompanyats de les seves famílies i arribats des de diferents punts de Mallorca, varen poder gaudir de bones converses de sobretaula, la majoria d'elles relacionades amb la meteorologia, i d'una extensa i variada gama de productes típics de les nostres Illes i que no poden faltar a una bona torrada com butifarrons, sobrassada, xua, salsitxes, llom, ensaïmada, etc.

 

La trobada va servir també per posar cara a aquests companys "virtuals" amb els quals es comparteixen hores de seguiment meteorològic en el fòrum, tot i que la majoria d'assistents ja es coneixien en persona de trobades anteriors.

 

En definitiva, una jornada molt agradable en familia, meteo i gastronomia conviuen durant unes hores i on el bon ambient entre els usuaris del fòrum va quedar de manifest.

 

A continuació vos en mostram algunes fotografies de la jornada cedides per en Mateu Rigo i na Miquela Nebot :

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Moltes gràcies a tots els participants i enhorabona per una jornada excepcional!

 

 

DESEMBRE DE 2012:

 

LA SOMIB INSTAL·LA UNA ESTACIÓ AUTOMÁTICA AL CIM DEL PUIG DEL CASTELL D’ALARÓ (820m)

 

Dia 18 de desembre de 2012 es va produir la instal·lació de la primera estació meteorològica propietat de la SOMIB al cim del Castell d’Alaró. Es tracta d’una estació model Davis Vantage Pro2 inalàmbrica. L’ISS de l’estació s’ha instal·lat a un màstil de telefonia móvil situat just al cim del Puig d’Alaró (820m) mentre que la consola receptora i l’ordinador que puja les dades a internet es troben situats a les instal·lacions de l’Hospederia situada al cim i gestionada per la Fundació Castell d’Alaró.

 

La instal·lació d’aquesta estació ha estat possible gràcies a la cessió de la mateixa que ha realitzat un soci a la SOMIB i al conveni que s’ha firmat amb la Fundació Castell d’Alaró. S’ha d’agrair també a l’empresa Wi-fi Baleares que ens hagi permès situar la nostra estació aprofitant el seu màstil de telefonia situat just al cim i per oferir-nos una excel·lent connexió a internet.

 

Les dades d’aquesta estació es poden consultar en l’apartat de “Estacions SOMIB de la nostra web o també a través del portal de meteoclimatic.

 

 

Esperam que aquesta estació aporti dades d’interès tant per afeccionats a la meteorologia com per excursionistes en general. Segur que ens ajudarà a conèixer millor la realitat climàtica de la nostra Serra de Tramuntana i ens ajudarà al seguiment i estudi de fenòmens meteorològics diversos.

 

 


NOVEMBRE DE 2012:

LA SOMIB SIGNA UN CONVENI AMB LA FUNDACIÓ CASTELL D’ALARÓ PER INSTAL·LAR UNA ESTACIÓ METEOROLÒGICA AUTOMÀTICA AL CIM DEL PUIG D’ALARÓ

El passat 26 de novembre el senyor Joan Cubells, president de la SOMIB, i el senyor Mateu Marcús, president de la Fundació Castell d’Alaró varen signar el conveni que regula les condicions per a la instal·lació d’una estació meteorològica Davis al cim del Puig d’Alaró. Els contactes entre la SOMIB i la Fundació s’havien iniciat a l’estiu i s’ha de destacar que la confiança d’ambdues parts en el projecte han possibilitat la signatura d’aquest conveni. Aquest conveni és el pas previ a la instal·lació de l’estació, la qual es durà a terme tan aviat com es solucionin els problemes tècnics i logístics que comporta el fet d'instal·lar una estació automàtica en un lloc relativament aïllat de la nostra Serra de Tramuntana.

El senyor Joan Cubells (al fons), president de la SOMIB i el senyor Mateu Marcús, president de la Fundació Castell d’Alaró, en el moment de la signatura del conveni el passat mes de novembre a la localitat d’Alaró.